Informatief Lezen

Ons aanbod: Wereldoriëntatie

De Continenten

De Continenten
Informatie Leeftijd: van 10 tot 15
  • in kleur
  • veel fotomateriaal
  • hardcover
  • 64 blz. per deel
  • incl. woordenlijst

De reeks De continenten geeft in beknopte vorm informatie over de volken die er leven, en over de cultuur, godsdienst, geschiedenis, natuurlijke hulpbronnen, milieu, natuur en de positie die het betreffende continent inneemt binnen de wereldhandel en de internationale politiek. De informatie is up-to-date en de tekst wordt ondersteund door foto's, grafiekjes, kaarten en wetenswaardigheden.

 

Afrika
Afrika is een continent van uitersten. Je vindt er de grootste woestijn (de Sahara), de langste rivier (de Nijl) en de beroemdste slenk (Great Rift Valley) op aarde. Het is een continent met veel verschillende culturen, bijzondere wilde dieren, een prachtige natuur en wereldsteden als Caro, Nairobi en Lagos. Afrika is echter ook het armste continent. Geplaagd door ziekten, honger en oorlogen blijft het in ontwikkeling sterk achter bij de rest van de wereld.

Australië, Oceanië en Antarctica
Australië, Oceani en Antarctica vormen samen een regio vol contrasten, van het bevroren Antarctica tot de rode woestijn in Centraal-Australi en de tropische eilanden van Oceani. In Oceani en op Antarctica liggen grote voorraden grondstoffen. De winning ervan heeft echter op veel plaatsen het landschap en de natuur verwoest. Australi is een hoog ontwikkelde industrile natie met een bloeiende economie terwijl veel landen van Oceani zich veel langzamer ontwikkelen vanwege hun gesoleerde ligging, hun geringe omvang en het ontbreken van grondstoffen. Al deze aspecten komen in dit boek uitgebreid aan bod.

Azië
Azi is een enorm groot continent. Het beslaat meer dan een derde van de totale landoppervlakte op aarde en herbergt bijna twee derde van de wereldbevolking. Er wonen veel verschillende volken. De hoogste bergketen ter wereld, de Himalaya, ligt in Azi, en de Yangtze, Mekong, Ganges en Indus horen tot de langste rivieren op aarde. Azi is hard op weg een economische wereldmacht te worden. Japan heeft de op een na grootste economie ter wereld. Maar op het continent liggen ook een paar van de armste landen ter wereld, waar het dagelijks leven n lange strijd is tegen honger, armoede en ziekten.

Europa
Europa, het op een na kleinste continent, telt 46 landen en heeft een heel diverse bevolking. Het landschap varieert van hoge besneeuwde bergen in de Alpen tot lange zandstranden langs de Middellandse Zee. Eeuwen geleden koloniseerden Europese landen grote delen van Afrika, Azi en Zuid-Amerika en had Europa het in de wereld economisch, cultureel en politiek voor het zeggen. Het Europa van nu telt behalve een groot aantal zeer welvarende landen in het westen ook een paar heel arme landen in het oosten. Deze ongelijkheid zal weggenomen moeten worden wil een verenigd Europa ook in de toekomst een economische macht van belang blijven.

Noord-Amerika
Noord-Amerika is een groot en spectaculair continent met heel veel verschillende landschappen, van met ijs bedekte poolgebieden tot subtropische regenwouden, en van kustgebieden met koraalriffen en mangroven tot bergreuzen en zacht glooiende heuvels. s' Werelds grootste supermacht, de VS, maakt het tot een invloedrijk continent. Maar er is ook armoede. Die vormt een groot probleem in landen als Mexico, Hati en Honduras waar de werkloosheid groot is, niet iedereen schoon drinkwater heeft of toegang tot goed onderwijs. Allemaal problemen die in de toekomst zullen moeten worden opgelost.

Zuid-Amerika
Zuid-Amerika is een continent vol contrasten: naast overbevolkte wereldsteden als Rio de Janeiro vind je er ook totaal verlaten vlakten in Patagone en uitgestrekte regenwouden in het stroomgebied van de Amazone. Sommige Zuid-Amerikaanse landen zijn relatief rijk door de enorme bodemschatten en de bloeiende industrie, terwijl andere heel arm zijn en gebukt gaan onder torenhoge buitenlandse schulden en illegale handel in drugs. De rijkdommen zijn heel ongelijk over het continent verdeeld, waardoor de toekomst er voor de jeugd niet overal even rooskleurig uitziet. Het is aan de regeringen van met name de rijkere landen om daar wat aan te doen.

 

ISBN Code Omschrijving Prijs
9789055660735 DC601 Afrika 16.00
9789055660728 DC602 Azië 16.00
9789055660759 DC603 Europa 16.00
9789055660742 DC604 Zuid-Amerika 16.00
9789055660766 DC605 Australië, Oceanië en Antarctica 16.00
9789055660773 DC606 Noord-Amerika 16.00

Zoeken op leeftijd

Leeftijd

en/of zoekterm

Winkelmandje

Geen producten

Verzending
€0.00
Totaal
€0.00

Op de hoogte blijven?

Nieuwjaarsbrieven koop AVI-leesboeken op niveau

Informatief lezen is leuk. Je wordt er slimmer door! - Alle rechten voorbehouden