Informatief Lezen

Ons aanbod: Wereldoriëntatie

Het moderne...

Het moderne...
Informatie Leeftijd: van 10 tot 14
  • veel informatie en cijfers over landschap, klimaat, hulpbronnen, bevolking en economische ontwikkeling
  • goede serie voor projecten
  • in kleur
  • met veel fotomateriaal
  • hardcover
  • 48 blz.

Deze leesserie geeft inzicht in hoe landen veranderen en de uitdagingen van de 21ste eeuw tegemoet treden. In elk leesboek staat veel informatie over de bevolking, milieu en economie. Interviews met inwoners  geven een goede indruk van hoe mensen het verleden, het heden en de toekomst van hun land zien.


Caribisch Gebied
In het Caribisch gebied wonen zon 36 miljoen mensen. Voor sommigen van hen zijn deze zonnige eilanden een paradijs, maar vele anderen worstelen om te overleven. Maak kennis met de inwoners, van een boer in de Blue Mountains in Jamaica tot een manager van een bloeiend hotel in Havana in Cuba, en lees hoe verschillend hun levens zijn. Ontdek hoe de cultuur van het Caribisch gebied zich heeft ontwikkeld en hoe het onder invloed van de VS aan het veranderen is.

Griekenland
Halverwege de twintigste eeuw was Griekenland een agrarisch land waar een groot deel van de bevolking afhankelijk was van kleinschalige landbouw. Sinds die tijd zijn veel mensen van het platteland naar de steden verhuisd. Nu is Griekenland dankzij zijn culturele erfgoed, indrukwekkende landschap en warme klimaat een van s werelds populairste toeristenbestemmingen. Maar hoewel de groei van het toerisme de economie heeft gestimuleerd, veroorzaken zowel de verstedelijking als het toerisme grote milieuproblemen. Op dit moment staat Griekenland voor de uitdaging om zijn economische groei te handhaven en tegelijk zijn prachtige natuur in stand te houden. Ontmoet de mensen uit Griekenland, van een lerares uit Kalambka tot een musicus uit Athene.

Ierland
Ierland is een belangrijk lid van de Europese Unie en was een van de eerste landen die de euro invoerden. Zijn economie is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en de media noemen Ierland daarom de Keltische tijger. Omdat de werkvooruitzichten zijn verbeterd, zijn duizenden Ieren naar Ierland teruggekeerd om er te wonen en werken. Maar hoe diep gaan deze verbeteringen? En wat zijn de uitdagingen waar de Ierse jongeren voor staan? Maak kennis met de inwoners van Ierland, van een televisie-meteoroloog tot een student uit Dublin, en lees over hun leven.

Maleisië
De Petronas-torens, die de skyline van Kuala Lumpur domineren, staan symbool voor de welvaart van Maleisi. Maleisi, een van de Aziatische tijgers, heeft de financile crisis van 1997 doorstaan en is snel een wereldleider op het gebied van hightech industrien aan het worden. Maar kunnen we Maleisi nog steeds de Parel van de Orint noemen? Kan het zijn kwetsbare ecosystemen voldoende beschermen? Zal de economische groei de hele multiculturele bevolking van Maleisi ten goede komen? Maak kennis met de inwoners van Maleisi, van een reisleider tot een bodemwetenschapper, en lees over hun leven.

Peru
Aan het begin van de 21ste eeuw kozen de Peruanen na een decennium van autocratische heerschappij een nieuwe president. Nu is Peru een belangrijk exportland van agrarische en minerale hulpbronnen, en het heeft een groeiende toeristenindustrie. Zowel in het Amazoneregenwoud als in de drukke kuststeden proberen plaatselijke gemeenschappen manieren te vinden om hun omgeving te beschermen en te verbeteren. Maar ondanks deze positieve veranderingen zijn er nog steeds veel Peruanen die in armoede leven, zonder goede huisvesting, onderwijs of gezondheidszorg. Ontmoet de mensen uit Peru, van een mijningenieur in Cachimayo tot een sjamaan in Huasao, en lees over hun leven.

Polen
In 1989 kwam een eind aan veertig jaar communistische heerschappij in Polen. Sindsdien hebben grote veranderingen plaatsgevonden, en in 2004 werd Polen lid van de Europese Unie. De veranderingen zijn niet allemaal gemakkelijk geweest voor de Polen. In de supermarkten is weliswaar volop voedsel te koop en veel Polen hebben meer geld en vrijheid dan voorheen, maar sommigen missen die goeie ouwe tijd waarin iedereen een baan had, er weinig criminaliteit was en alles goedkoop was. Maak kennis met de inwoners van Polen, van een fietsactivist in Krakw tot een zanger in een rockgroep, en lees over hun leven.

Thailand
In Bangkok, Thailands hoofdstad, vallen de traditionele boeddhistische gebouwen in het niet bij de moderne wolkenkrabbers. Thailand, dat vanwege zijn vriendelijke bevolking ook wel het Land van de Glimlach wordt genoemd, is in de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Wat ooit kleine vissersdorpen waren, zoals Pattaya, zijn nu internationale toeristenoorden. De steden groeien razendsnel en de economie is zich na de financile ineenstorting van 1997 aan het herstellen. Maar wat zijn de kosten van deze ontwikkelingen voor het milieu en de samenleving? Ontmoet de mensen uit Thailand, van een hoofdverpleegkundige in het ziekenhuis van Udon Thani tot een leerlingmonnik in Noordwest-Thailand, en lees over hun leven.

Tsjechië
Voor 1989 werd Tsjechi door de Sovjet-Unie geleid en leefden de Tsjechen onder communistische heerschappij. In 1989 viel de Sovjet-Unie uiteen en in de jaren erna is er voor het Tsjechische volk veel veranderd. De hoofdstad Praag is nu een belangrijke toeristische trekpleister en mensen hebben de vrijheid om voor zichzelf, en niet voor de staat, te werken. Toch heeft Tsjechi nog problemen. Het milieu wordt geteisterd door overstromingen en vervuiling. Zal de regering in staat zijn om de milieuproblemen aan te pakken? Ontmoet de mensen uit Tsjechi, van een milieuactivist uit Cheb tot een bouwkundig ingenieur uit Olomouc, en lees over hun leven.

Zuid-Afrika
Decennialang is Zuid-Afrika een raciaal verdeeld land geweest. Van 1948 tot 1991 voerde de blanke Zuid-Afrikaanse regering een beleid in dat apartheid werd genoemd. Dit had als doel om de blanke en zwarte mensen te scheiden.
Zwarte mensen hadden niet dezelfde mogelijkheden als blanken en in april 1994 mochten alle Zuid-Afrikanen voor het eerst stemmen.
Maar nu is Zuid-Afrika aan het veranderen en probeert het de problemen van het verleden op te lossen. Het noemt zichzelf de regenboognatie.
Maak kennis met de inwoners van Zuid-Afrika, van een gouddelver in Vrijstaat tot een parkopzichter in Oost-Kaap, en lees over hun leven.

Zweden
Ondanks de economische problemen in de jaren `90 van de 20ste eeuw, genieten de meeste Zweden nog steeds van een hoge levensstandaard. De industrie is modern en efficint en de economie is sterk.
Het moderne Zweden is lid van de Europese Unie. Het is een multiraciaal land en het is snel een multicultureel land aan het worden. De uitdaging waar de Zweden nu voor staan, is hoe ze in de huidige snel veranderende wereld hun identiteit kunnen behouden.
Maak kennis met de inwoners van Zweden, van een rendierfokker in Kiruna tot een ijshockeyer in Leksand, en lees over hun leven.


 

ISBN Code Omschrijving Prijs
9789055660780 HM601 Het moderne... (10-14 jaar) - Tsjechië 10.00
9789055660797 HM602 Het moderne... (10-14 jaar) - Griekenland 10.00
9789055660803 HM603 Het moderne... (10-14 jaar) - Ierland 10.00
9789055660810 HM604 Het moderne... (10-14 jaar) - Peru 10.00
9789055660827 HM605 Het moderne... (10-14 jaar) - Thailand 10.00
9789055660834 HM606 Het moderne... (10-14 jaar) - Caribisch Gebied 10.00
9789055660841 HM607 Het moderne... (10-14 jaar) - Maleisië 10.00
9789055662401 HM608 Het moderne... (10-14 jaar) - Polen 10.00
9789055662418 HM609 Het moderne... (10-14 jaar) - Zuid-Afrika 10.00
9789055662425 HM610 Het moderne... (10-14 jaar) - Zweden 10.00

Zoeken op leeftijd

Leeftijd

en/of zoekterm

Winkelmandje

Geen producten

Verzending
€0.00
Totaal
€0.00

Op de hoogte blijven?

Nieuwjaarsbrieven koop AVI-leesboeken op niveau

Informatief lezen is leuk. Je wordt er slimmer door! - Alle rechten voorbehouden