Informatief Lezen

Ons aanbod: Maatschappij

Gedenkwaardige gebeurtenissen

Gedenkwaardige gebeurtenissen
Informatie Leeftijd: van 10 tot 14
Gedenkwaardige gebeurtenissen

Soms wordt geschiedenis geschreven over een lange tijdsperiode; soms gebeurt dit al in n enkele dag. In deze reeks wordt aandacht besteed aan dergelijke memorabele dagen in de vorige eeuw, toen zich binnen 24 uur grote en verschrikkelijke gebeurtenissen voordeden die nog tientallen jaren nadien van invloed zouden zijn op de wereldgeschiedenis.

De Droom van Martin Luther King
Op 28 augustus 1963 hield dominee Martin Luther King jr., de Amerikaanse burgerrechtenactivist, een toespraak bij het Lincoln Memorial in Washington DC. In zijn rede beschreef hij zijn droom van blanken en zwarten die in harmonie en gelijkheid met elkaar samenleefden. Zijn historische toespraak ging in feite echter over de ongelijkheid en het onrecht waaronder de zwarte bevolking in de Verenigde Staten gebukt ging. Hoewel hij de toehoorders zijn droom vertelde, schetste hij in feite een nachtmerrie. Wat waren de politieke en sociale omstandigheden die King tot zijn toespraak bezielden? En wat voor invloed heeft zijn toespraak gehad op de burgerrechtenbeweging en op gelijke kansen op het gebied van onderwijs en werkgelegenheid? Welke aspecten van Kings droom zijn begin 21e eeuw verwezenlijkt?

Het Tiananmenplein
In China gingen in 1989 duizenden studenten de straat op om te demonstreren voor veranderingen in de strenge manier waarop hun land werd bestuurd. Hun protesten waren vreedzaam, en kregen de steun van veel gewone burgers. De studentenprotesten concentreerden zich voornamelijk op het Tiananmenplein in de hoofdstad Beijing. Hier dansten en zongen jongeren en lazen hardop gedichten voor. Maar op de vroege ochtend van 4 juni stuurde de Chinese regering het leger op hen af. Een bloedbad was het gevolg. Hoe was het zover gekomen? Wat waren de gevolgen van het bloedig neerslaan van de protesten? Hoe reageerde de rest van de wereld erop? Hoe is China nadien verder gegaan?

 

ISBN Code Omschrijving Prijs
9789055661695 GB403 Tiananmen Plein 14.00
9789055661701 GB404 De droom van Martin Luther King 14.00

Zoeken op leeftijd

Leeftijd

en/of zoekterm

Winkelmandje

Geen producten

Verzending
€0.00
Totaal
€0.00

Op de hoogte blijven?

Nieuwjaarsbrieven koop AVI-leesboeken op niveau

Informatief lezen is leuk. Je wordt er slimmer door! - Alle rechten voorbehouden