Informatief Lezen

Ons aanbod: Sociaal-Emotioneel

Denk eens na over...

Denk eens na over...
Informatie Leeftijd: van 8 tot 12

In deze serie maken we kinderen bewust om eens na te denken over de gevolgen van hun gedrag, over welke normen en waarden er nu eigenlijk gelden, dat iedereen gelijk en met respect moet worden behandeld en om eens stil te staan bij geweld op school.

Gelijkheid en respect
Mensen zijn verschillend, weten verschillende dingen en hebben hun eigen smaak, maar we willen allemaal met respect behandeld worden. Maar het is niet gemakkelijk om volgens deze ideen te leven. Het is vaak verschrikkelijk moeilijk en hierdoor ontstaan er geschillen en problemen.
Om de problemen die de gelijkheid van mensen in gevaar brengen op te lossen, moeten mensen samenwerken. Het is een taak voor jonge mensen, moeders, vaders en iedereen. Daarom is het zo belangrijk om geen ideen op te leggen en geen geweld te gebruiken.

 

Geweld op school
Sommige kinderen rechtvaardigen agressie door te zeggen dat het een grap is en dat ze niemand pijn willen doen, dat het maar een spelletje is. Zouden zij willen dat dit met hen gebeurde? We moeten leren om elkaar te respecten. We zijn allemaal anders, maar we hebben allemaal dezelfde rechten.
We kunnen stoppen om ons een lelijk eendje te voelen en veranderen in de zwaan die we eigenlijk zijn. Dat is het doel van dit boek: dat zowel pesters als slachtoffers, en ook de toeschouwers, leren om het beste in zichzelf naar boven te halen.

 

Hoe verbeter ik mijn gedrag?
Mensen gedragen zich niet mechanisch, zoals robots, of instinctief, zoals dieren. Wij hebben veel meer vrijheid en wanneer we op een zaterdagavond uit eten gaan, kunnen we zelf kiezen welke kleren we dragen, welk speelgoed we meenemen naar het restaurant, welke pizza we eten, welk sap we drinken, enzovoorts.
Maar vrijheid betekent niet doen wat we willen zonder basale normen te respecteren.

 

Normen en waarden
Het woord waarde heeft meerdere betekenissen.
Het is te makkelijk om te zeggen Ik stel de waarde van een schilderij vast aan de hand van de gebruikte kleurwaarden b.v. donker, grijs en licht. Om het te kunnen benoemen zijn er bijvoorbeeld vele tonen donker, grijs en licht. Het is belangrijk te nuanceren en te begrijpen dat waarden niet altijd met geld of bezit te maken hebben.
Meestal bedoelen we met waarde de betekenis van iets uitgedrukt in geld. Dit noemen we economische waarde. De waarden waar we in dit boek over willen praten, zijn ingewikkelder.

 

ISBN Code Omschrijving Prijs
9789055663569 DENO201 Normen en waarden 15.00
9789055663552 DENO202 Hoe verbeter ik mijn gedrag? 15.00
9789055663583 DENO203 Geweld op school 15.00
9789055663576 DENO204 Gelijkheid en respect 15.00

Zoeken op leeftijd

Leeftijd

en/of zoekterm

Winkelmandje

Geen producten

Verzending
€0.00
Totaal
€0.00

Op de hoogte blijven?

Nieuwjaarsbrieven koop AVI-leesboeken op niveau

Informatief lezen is leuk. Je wordt er slimmer door! - Alle rechten voorbehouden