Informatief Lezen

Ons aanbod: Sociaal-Emotioneel

Maatschappij en gedrag

Maatschappij en gedrag
Informatie Leeftijd: van 12 tot 16

In deze serie maken we kinderen bewust om eens na te denken over moeilijke vragen als:
Wat is de consumptiemaatschappij?
Wat kan pesten bij iemand aanrichten?
Hoe kan ik mijn manier van studeren verbeteren?
en
Ben ik verslaafd aan nieuwe technologie?

 

Consumptiedrang
Wat is de consumptiemaatschappij?
Wat is consumentisme? Ken je iemand die te ver gaat met kopen? Heeft iemand weleens tegen je gezegd dat je te veel geld uitgeeft? Waar denk je dat consumentisme toe kan leiden? Wat is de oorzaak? Weet je wat je moet doen wanneer iemand, of jij, zich als een koopverslaafde gedraagt?

Geweld op school
Het begon een paar jaar geleden toen ik mijn eigen ideen en een andere stijl begon te krijgen. In het begin werd er alleen op me neergekeken en om me gelachen. Daarna noemden ze me vies varken of smerige slons. In de afgelopen twee jaar kreeg ik elke dag in de bus naar school een klap in mijn nek, en ze sloegen me en gaven me zelfs kopstoten. Ze bedreigden me met: we maken je dood, we trekken je piercing los, we breken je tanden. Alles wat er gebeurde (bijvoorbeeld vernielingen of graffiti) was altijd mijn schuld. Mijn vrienden en ik waren het uitschot van de maatschappij. Ik was bang. Ik was bang om naar school te gaan en zelfs om naar buiten te gaan.
Ik voelde me machteloos omdat ik mezelf niet kon verdedigen. Als ik wat terug zei, wist ik dat ze allemaal achter me aan zouden komen. Het laatste wat me overkomen is, was een aanval drie weken geleden. Ik ben er nog niet van hersteld, en dit zal nog wel even duren.
De ouders van de leerling hebben de laatste aanval gemeld en enige sociale steun gevonden. Ze eisen maatregelen om zulk oneerlijk lijden te voorkomen.

Studeren als sport
Om succesvol te zijn in de race en het erepodium te bereiken, zorgt elke Formule I-coureur ervoor dat alles in orde is.
Als we op school goed willen presteren, dan moeten we ook regelmatig een tune-up doen en ervoor zorgen dat alles goed werkt. Wat benvloedt een goede prestatie? Belangstelling, motivatie, aanleg, kennis en de juiste aanpak die we gebruiken om te studeren. We horen vaak: Die jongen is goed in wiskunde (of welk vak dan ook) omdat hij een heel goed geheugen heeft of Dat meisje haalt goede cijfers omdat ze heel intelligent is. We horen ook: Jij zou dezelfde cijfers halen als je meer je best deed...
Het is fijn als je een goed geheugen hebt, intelligent bent of goed je best doet. Maar los van elkaar bieden ze geen garantie op goede cijfers.

Verslaafd aan nieuwe technologie
Wanneer iemand verslaafd is, dan is de verslaving het middelpunt van zijn leven geworden en is hij de controle over zijn leven kwijtgeraakt. Als de persoon een bepaalde activiteit niet uit kan voeren (bellen, TV kijken, op het internet surfen), dan voelt hij zich heel rot. Hij denkt misschien onafgebroken aan wat hij niet kan doen omdat hij bijvoorbeeld op school zit, maar hij kan er ook hoofdpijn van krijgen.
Hij is dus geobsedeerd door wat hij wil doen. En als hij beseft dat hij zich extreem gedraagt, dan is hij niet in staat om zichzelf onder controle te houden en een normaal leven te leiden.
Uiteindelijk leidt dit tot ernstige problemen op het gebied van studie, relaties met vrienden, leraren, ouders en andere mensen.

 

ISBN Code Omschrijving Prijs
9789055663514 MEG601 Geweld op school 16.00
9789055663521 MEG602 Consumptiedrang 16.00
9789055663545 MEG603 Verslaafd aan nieuwe technologie 16.00
9789055663538 MEG604 Studeren als sport 16.00

Zoeken op leeftijd

Leeftijd

en/of zoekterm

Winkelmandje

Geen producten

Verzending
€0.00
Totaal
€0.00

Op de hoogte blijven?

Nieuwjaarsbrieven koop AVI-leesboeken op niveau

Informatief lezen is leuk. Je wordt er slimmer door! - Alle rechten voorbehouden