Informatief Lezen

Ons aanbod: Natuur en Milieu

De Belgische provincies

De Belgische provincies
Informatie Leeftijd: van 9 tot 12
  • Steden
  • Provincies
  • Bij deze reeks krijg je ook een certificaat waarmee je toegang krijgt tot themaplein.nl en tot de 11 e-boeken met alle zoekmogelijkheden, voor een heel schooljaar.

In de serie De Belgische provincies lees je over de bijzondere cultuur, natuur en geschiedenis van je eigen land.
Elke provincie heeft zijn eigen historie, geografische kenmerken, zijn bewoners, zijn verhaal.
Wat weten leerlingen eigenlijk over de eigen provincie?
Hoe leren ze van elkaar over de andere provincies?

De serie De Belgische provincies is een must have voor je klasDe provincie West-Vlaanderen is de grootste in het Vlaamse gewest. De hoofdstad is Brugge. Maar wist je ook dat in deze provincie het hoogste vredesmonument van Europa staat: de IJzertoren? En dat de West-Vlaamse bergen eigenlijk gewoon heuvels zijn?

In Oost-Vlaanderen wonen en werken veel mensen. Het landschap gaat er van vlak naar glooiend, soms een echte uitdaging voor fietsers! De rivier de Schelde kronkelt door de provincie. Ze is altijd al belangrijk geweest, net als de stad Gent. Het Gravensteen is daar het bewijs van!

Stel dat je kon vliegen… Dan zou je zien dat Antwerpen met haar haven een reuzenstad is in de provincie Antwerpen. Geen wonder dat de provincie de naam van de stad draagt. Naast de drukte in de haven is er ook ruimte voor de boomleeuwerik en de nachtzwaluw. En wist je dat een deel van de provincie Antwerpen in Nederland ligt?

Tweeduizend jaar geleden durfde een Limburger het opnemen tegen de Romeinse legeraanvoerder Julius Caesar. Dat was dapper, maar toch bleef Limburg lange tijd een arme streek, waar niet zo veel te beleven viel. Ontdek hoe dat door ‘het zwarte goud’ vorige eeuw opeens veranderde en waarom Limburg nu een paradijs is voor fietsers.

Klein, maar fijn. Dat is de provincie Vlaams- Brabant. Je vindt er kunst en sport, kastelen en musea, en een eeuwenoude universiteit! Wist je dat de provincie Vlaams-Brabant pas sinds 1995 bestaat? En dat schilders en stripverhalenmakers er een heleboel inspiratie vinden?

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt in het midden van België. Wist je dat er een gek gebouw met bollen staat? En dat de tekenaar van Kuifje hier woonde en werkte? In dit boek ontdek je hoe een nieuwe bouwstijl hier van start ging, en welk Brussels standbeeld wereldwijd bekend is.

In Waals-Brabant kun je de Leeuw van Waterloo beklimmen en heel even dromen dat je Napoleon bent. Of zit je liever in de gierende achtbanen van Walibi? Voor wie het graag rustig houdt, zijn er de uitgestrekte bossen van Zoniënwoud en het Meerdaalbos. Of één van de vele stadjes en dorpjes in het groen.

In Henegouwen staan indrukwekkende scheepsliften. Wat denk je van een lift waar een heel schip in past? Of een honderjarige lift die puur op waterkracht werkt? Wist je trouwens dat er ooit echte dinosaurussen rondliepen in deze provincie? En voor wie van een feestje houdt, is deze prvincie een hot spot!

Namen is de groene provincie van België. Er wonen niet veel mensen en er is veel natuur. De Namenaars worden traag genoemd en hun symbool is een slak. Onthaasten is er een erezaak, dus niets om je voor te schamen! Er is niet alleen boven de grond een betoverend landschap met veel water, maar ook onder de grond. Kijk maar naar de Grotten van Han.

De provincie Luik ligt in het oosten van België maar heeft een heel andere geschiedenis dan de rest van het land. Het is er prachtig om te wandelen of fietsen. Wist je dat je hier op het hoogste punt van België kan staan? En dat de Eerste Wereldoorlog hier begon? Ook vandaag wordt er nog gestreden, maar vooral in auto- en fietswedstrijden.

Luxemburg is de provincie voor durvers en doeners! Er leven veel wilde dieren. Dat komt door de grote hoeveelheid groen en water. Wil je Luxemburg verkennen? Dompel je dan onder in de stuwmeren, groten en de Luxemburgse taal. Vergeet ook niet de geschiednis onder de loep te nemen. Je zal versteld staan van wat je ontdekt.


 

ISBN Code Omschrijving Prijs
7436956546553 DNSPRB0A0 De Belgische provincies: compleet (11-delig) 152.95
7436956546560 DNSPRB0A1 De Belgische provincies: de vijf Vlaamse provincies en Brussel (6-delig) 89.95
7436956546577 DNSPRB0A2 De Belgische provincies: de Waalse provincies (5-delig) 74.95

Zoeken op leeftijd

Leeftijd

en/of zoekterm

Winkelmandje

Geen producten

Verzending
€0.00
Totaal
€0.00

Op de hoogte blijven?

Nieuwjaarsbrieven

Informatief lezen is leuk. Je wordt er slimmer door! - Alle rechten voorbehouden